Rozwój systemów franczyzowych na terenie Nowego Sącza w latach 2000-2010 - Kościółek, Elżbieta (My University, 2012)
Franczyza – franchising stała się popularną formą współpracy przedsiębiorców w Polsce. System ten polega na stałej współpracy pomiędzy przedsiębiorcami, z której jeden - franczyzodawca przekazuje drugiemu franczyzobiorcy prawo do wykorzystania swojej marki i korzystania z jego know-how, w zamian za pobierane z tego tytułu opłaty. Współpraca obu stron umowy musi odbywać się w sposób zapewniający im jednocześnie samodzielność i względną ścisłość ustaleń oraz spójność działań. W systemach franczyzowych niezwykle ważne jest uregulowanie tej zależności w skrupulatnie sporządzonej umowie franczyzowej, gdyż to właśnie ona określa rzeczywisty kształt i charakter tej biznesowej współpracy. Prowadzenie firmy w ramach systemu franczyzowego stało się bardzo popularną formą działalności gospodarczych nowosądeckich przedsiębiorców. Z roku na rok wzrasta liczba ogólnopolskich i ogólnokrajowych systemów franczyzowych otwierających swe oddziały na terenie Nowego Sącza. Popularność franczyzy i wzrost zaufania do tej formy działalności sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na podpisanie umowy franczyzowej. Dzięki temu rośnie liczba małych i średnich przedsiębiorstw zakładanych na potrzeby współpracy franczyzowej.

Franchising has recently become a very popular form of cooperation between entrepreneurs in Poland. Franchisor and franchisee establish a long term relationship where franchisor, in exchange of receiving a payment, allows a franchisee using his trademark and know-how. These methods of cooperation must ensure that all the products and services offered by the franchisee conform to consistent quality standards. Equally important is that the obligations and responsibilities of both the franchisor and the franchisee are fully laid out in the franchise agreement which determine the shape and character of their business relationship. Running a company in a form of a franchise has become a common way of doing business among entrepreneurs in Nowy Sacz. Popularity and trust in such a way of running an enterprise has caused that the number of new franchises and new small and medium companies being opened is growing in this region.
Expansion of franchising systems in the area of Nowy Sacz between the year 2000 and 2010
Keywords: franczyza; sieci franczyzowe; rodzaje franczyzy; wady i zalety systemów franczyzowych; rozwój sieci franczyzowych; działalność gospodarcza; franchising; franchising networks; types of franchising; advantages and disadvantages of franchising; types of franchising networks; entrepreneurship