Badanie porównawcze zachowań nabywczych studentów pierwszego i ostatniego roku studiów licencjackich w odniesieniu do wybranych produktów higienicznych. - Surowiec, Agnieszka (My University, 2011)
Niniejsza praca magisterska ma na celu porównanie zachowań nabywczych studentów pierwszego i ostatniego roku studiów licencjackich w odniesieniu do następujących produktów: pasty do zębów, papieru toaletowego i mydła. Badania miały na celu porównanie czynników wpływających na formowanie się preferencji marki, lojalności wobec danej marki, zakupów marek producentów i marek własnych sklepów. Postawiono cztery hipotezy. W celu przeprowadzenia badania posłużono się kwestionariuszem, o wypełnienie, którego poproszono rzeszowskich studentów. Zebrane dane liczbowe zostały następnie poddane analizie statystycznej z użyciem testu chi-kwadrat oraz V Cramera i Fi aby określić siłę zależności między badanymi cechami. Wyniki badań potwierdziły, że studenci pierwszego roku formułują swe preferencje nabywcze odmiennie od studentów roku ostatniego, aczkolwiek obie grupy pozostają bardziej pod wpływem czynników wewnętrznych, związanych z daną marką lub ulegają wpływom mieszanym: wewnętrznym i zewnętrznym bardziej niż samym wpływom zewnętrznym (społecznym). Studenci pierwszego roku okazali się być bardziej lojalnymi konsumentami od studentów ostatniego roku. Byli również bardziej skłonni do kupowania marek producentów od marek własnych sklepów.

This thesis aims to compare the purchasing behavior of both first and final year students of undergraduate studies in regards to the following products: toothpaste, toilet paper and soap. The main aim of the study was to compare the factors influencing the formation of brand preferences, brand loyalty, purchasing of manufacturers' brands and of private labels. The author has formed four hypotheses. In order to conduct the study a questionnaire was used. It was completed by students from Rzeszów. The quantitative data gathered was then statistically analyzed using the chi-square test as well as Cramer's Phi and Phi in order to determine the strength of association between the studied characteristics. The results confirmed that the first year students formulate their purchasing preferences differently from the final year students, although both groups are more influenced by internal factors, relating to a particular brand or are influenced by both internal and external factors rather than the external (social) factors. Students of the first year proved to be more loyal consumers from the final year students. They were also more willing to buy manufacturers brands then private labels.
Study of consumer behavior of the first and final year students in respect to chosen hygienic products.
Keywords: konsument; zachowania konsumenta; czynniki; lojalność; marka; ryzyko; kwestionariusz; consumer; consumer behavior; factors; loyalty; brand; risk; questionnaire