Systemy zarządzania jakością na podstawie projektu tramwaju dla MPK "Łódź" - Karpinskyy Yuriy (My University, 2006)
Tematem niniejszej pracy jest wykorzystanie i przedstawienie narzędzi i metod zarządzania jakością na przykładzie projektu modernizacji i uzyskania nowej stylistyki tramwaju, który został zrealizowany w przedsiębiorstwie ASTROMAL Sp. z o.o. W pracy ukazano teoretyczne podstawy jakości oraz systemów nią zarządzania, ujętych w ramy ewolucyjne, geograficzne a także teorie najwybitniejszych znawców przedmiotu różnych okresów. Dokonano analizy współczesnych systemów zarządzania jakością, ukazanych porównawczo oraz zaprezentowano cechy systemów oraz najistotniejszych w kontekście pracy metod. Przedstawiono przedsiębiorstwo Astromal Sp. z o.o. , biorąc pod uwagę aspekty rynkowe, organizacyjne, technologiczne, CSR oraz historyczne. Opisano systemy projakościowych funkcjonujące w firmie analizując metody i procedury, przy jednoczesnym zróżnicowaniu ze względu na poszczególne grupy interesariuszy przedsiębiorstwa. Rozdział Zaprezentowano przebieg realizacji projektu modernizacji tramwaju dla MPK Łódź, który ukazuje kolejne etapy w połączeniu z procedurami systemu zarządzania jakością.
Total quality management based on a trolley blueprint ordered MPK „Łódź”
Keywords: zarządzanie jakością; system zarządzania jakością; ISO; FMEA; rynek motoryzacyjny