Analiza i ocena zmian struktury bilansu płatniczego Polski w latach 1990 - 2002 - Nowicka Marta (My University, 2003)
Praca ma na celu analizę i ocenę zmian struktury bilansu płatniczego Polski w latach 1990 – 2002. Zaprezentowano konstrukcję i równowagę bilansu płatniczego oraz dokonano analizy zmian w zakresie poszczególnych składników bilansu obrotów bieżących Polski w latach 1990-2002r. Przedstawiono napływ kapitału do Polski w latach 1990-2002 jako źródło finansowania deficytu obrotów bieżących oraz dokonano charakterystyki tendencji w zakresie pozycji rachunku kapitałowego i finansowego Polski. Dokonano analizy wpływu składników bilansu bieżącego i kapitałowo-finansowego na kondycję bilansu płatniczego Polski w latach 1990-2002.
Keywords: finanse; bilans płatniczy; obroty bieżące; kapitał; handel zagraniczny; zadłużenie zagraniczne; aktywa rezerwowe; integracja Polski z Unią Europejską