Inwestycje a poziom życia mieszkańców w gminie Wierzchosławice jako przykład roli samorządu terytorialnego w rozwoju gospodarczym i wzroście poziomu życia. - Mitera, Sławomir (My University, 2009)
Celem pracy jest próba przedstawienia roli samorządu terytorialnego w rozwoju gospodarczym i wzroście poziomu życia mieszkańców w wyniku zrealizowanych na terenie gminy Wierzchosławice inwestycji. Czasowy zakres pracy obejmuje lata 2002-2006. Inwestycje realizowane przez gminę są głównym czynnikiem jej wzrostu i rozwoju gospodarczego oraz najlepszym sposobem powiększania majątku gminnego. Celem inwestycji jest również polepszenie poziomu życia mieszkańców gminy oraz stworzenie dogodnych warunków dla inwestorów. Pod pojęciem samorządu terytorialnego rozumiana będzie przede wszystkim gmina jako podstawowa jednostka zasadniczego podziału terytorialnego kraju. To gminy bowiem głównie dostrzegają potrzebę realizacji inwestycji infrastrukturalnych, gdyż inwestycje służyć mają stworzeniu dogodnych warunków życia mieszkańców, a ponadto mają za zadanie przyciągać inwestorów z zewnątrz. Praca składa się z pięciu rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawione zostaną normatywne podstawy działalności samorządu terytorialnego w oparciu o regulacje konstytucyjną, regulację Europejskiej Karty Samorządu Lokalnego oraz regulację ustawową. W rozdziale drugim przedstawiona będzie charakterystyka gminy Wierzchosławice w ujęciu geograficznym, historycznym, społecznym i organizacyjno prawnym oraz cele i zadania samorządu gminnego i urzędu gminy. Rozdział trzeci poświęcony jest realizacji inwestycji w gminie jako formy realizacji zadań własnych gminy służącej rozwojowi gminy. W rozdziale czwartym przedstawione zostały inwestycje zrealizowane na terenie gminy Wierzchosławice w latach 2002- 2006 oraz źródła finansowania tych inwestycji. Rozdział piąty będzie próbą oceny realizacji inwestycji na terenie gminy Wierzchosławice przez mieszkańców w oparciu o analizę wskaźnikową nakładów inwestycyjnych w budżecie gminy Wierzchosławice.
Investments, but level of life of inhabitant in gmina Wierzchosławice as example of role of local government in economic development and incrementation of level of life.
Keywords: administracja publiczna; inwestycje gminne