Problematyka skuteczności wykorzystania środków unijnych w finansowaniu inwestycji przez gminę Pilzno - Modelska Monika (My University, 2008)
Potencjalne szanse rozwojowe mikroregionu zwiększają się, gdy prowadzi on aktywną politykę rozwoju regionalnego i posiada długofalową strategię rozwoju społecznego i gospodarczego. Planowanie strategiczne jest metodą systematycznego podejścia do zarządzania zmianami i do kreowania możliwie najlepszej przyszłości. Jest to proces twórczy, który pozwala określić cele i podejmować najważniejsze działania. Celem pracy jest przybliżenie perspektyw rozwoju gminy Pilzno w świetle wykorzystania programów Unii Europejskiej. Nie należy zapominać, że strategia rozwoju powinna zawierać najważniejsze informacje strategiczne gminy oraz określać przewidywalną efektywność podejmowanych i planowanych działań gospodarczych. Powinny one doprowadzić do: rozwoju gospodarczego gminy; określenia wizji przyszłości gminy; wytyczenie celów społeczno – gospodarczych i niezbędnych środków działania dla ich realizacji; podniesienia poziomu życia mieszkańców; zwiększenia tempa procesów dostosowawczych regionu do poziomu rozwoju gospodarczego regionów europejskich.
The problem of effective utilization of European Union`s grants in financing for investments by Pilzno community
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; zadania gminy; źródła dochodów gminy; inwestycje w gospodarce; gmina Pilzno; Programy Unii Europejskiej; Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego; budowa sieci wodociągowej; budowa gimnazjum; budowa kanalizacji sanitarnej; działalność inwestycyjna gminy Pilzno