Rozwój pracowników jako element polityki personalnej firmy - Górski Mateusz (My University, 2005)
Zarządzanie zasobami ludzkimi wiąże się z metodami, za pomocą których organizacje mobilizują ludzi do wykonywania określonej pracy; innymi słowy; stanowi proces wcielania w życie zasad kultury przedsiębiorstwa. zarządzanie zasobami ludzkimi nie ogranicza się jednak wyłącznie do przygotowywania zbioru zasad postępowania z personelem. wszechstronny system zarządzania zasobami ludzkimi opracowany jest nie tylko w celu integracji strategii personalnych ekonomicznych, ale służy również zespoleniu zasad zarządzania organizacją i zarządzania przez kulturę. system taki działa za pomocą wielu powiązanych ze sobą procesów, które obejmują nadzorowanie zmian, budowanie i podtrzymywanie zaangażowania, dążenie do elastyczności, usprawnianie pracy zespołowej i wreszcie zarządzania jakością totalną. Procesy te stanowią podbudowę innych działań niezbędnych dla zarządzania zasobami ludzkimi. mamy tu na myśli rekrutację pracowników, kierowanie ich działalnością, system wynagradzania, wzajemne relacje pracownika i przełożonego oraz doskonalenie zasobów ludzkich, o których mowa w owej pracy. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie jednego z elementów polityki personalnej jakim jest rozwój zawodowy pracowników na przykładzie sieci sklepów „Abra”.
Keywords: rozwój pracowników; polityka personalna firmy; zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie karierą zawodową; planowanie rozwoju pracowników; przedsiębiorstwo "Abra" S.A.; działalność handlowa