Franczyza jako pomysł na własny biznes - Wąsik, Adrian (My University, 2012)
Niniejsza praca dotyczy franczyzy, jego historii, oraz zasad funkcjonowania w gospodarce krajowej. Praca obejmuje rodzaje franczyzy oraz zalety i wady systemu. Scharakteryzowana została umowa franczyzy, jego pakiet oraz aspekty regulacji prawnej. Ważnym elementem było omówienie wiedzy oraz zanalizowanie próby badawczej (franczyzobiorców ) za pomocą techniki badań w postaci anonimowej ankiety. Na podstawie przeprowadzonych badań sformułowano uogólnienia i wnioski.

This paper concerns the franchise, its history and principles of functioning in the national economy. Work includes the types of franchise and the advantages and disadvantages of the system. Franchise agreement has been characterized, its package, and aspects of legal regulation. An important element was to discuss and analyze the knowledge of the research sample using the technique of research in the form of anonymous survey. Based on the survey were formulated generalizations and conclusions.
Franchising as an idea for your own business
Keywords: badania; finanse; firma; umowa; opłata; research; finance; business; contract; payment