Stres i jego wpływ na funcjonowanie jednostki w organizacji - Fałat, Piotr (My University, 2009)
W pracy poruszono problem występowania stresu w i jego wpływu na pracownika i całą firmę. W firmie zajmującej się przetwórstwem tworzyw sztucznych napotkano pewien problem związany ze stopniowym spadkiem wydajności produkcji granulatu PVC. Należy nadmienić, iż od jakości i ceny wytwarzanego w tym dziale surowca zależała jakość i konkurencyjność produktu finalnego produkowanego przez owa firmę. Do tej pory problem ten nie został do końca rozwiązany. W pracy wykorzystując metod PWP opracowaną przez Romana Cieślaka i Marię Widerszal-Bazyl chciano zbadać czy na spadek wydajności produkcji w wyżej wspomnianym dziale ma wpływ szeroko rozumiany stres. Jeżeli hipoteza choć w części okaże się prawdziwa to zaproponowane zostaną metody zredukowania tego zjawiska. Pracę podzielono na trzy rozdziały. Pierwsza część pracy to próba zdefiniowania stresu jako problemu dotyczącego człowieka i jego wpływu na funkcjonowanie w otoczeniu. Wychodząc od teorii Zarządzania Zasobami Ludzkimi w pierwszym rozdziale wskazałem, że warunki i stosunki pracy mogą być źródłem stresu w organizacji. Rozdział II to spojrzenie na problem ze strony biologiczno – medycznej. Ze względu na rozbudowaną tematykę dla potrzeb tej pracy skupiłem się na wybranych definicjach i problemach związanych z wyżej wymienionym pojęciem. W trzecim rozdziale przedstawiłem miejsce i sposób w jaki przeprowadziłem badanie poziomu stresu w Firmie. Analizując poszczególne wyniki zaprezentowano własne pomysły na poprawę zaistniałej sytuacji.
Stress and its influence on individual in organization
Keywords: stres; zarządzanie zasobami ludzkimi