Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej w realizacji przedsięwzięć jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Szczucin - Łuszcz, Grzegorz (My University, 2013)
W pracy przedstawiono środki pochodzące z funduszy unijnych jako znaczące źródło współfinansowania przedsięwzięć inwestycyjnych jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Szczucin. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy dotyczy istoty samorządu terytorialnego. Przedstawiono w nim genezę oraz istotę samorządu terytorialnego, podstawowe cechy i zadania gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, jak i zagadnienia dotyczące gospodarki finansowej gminy. W rozdziale drugim zawarte zostały podstawowe informacje dotyczące funduszy unijnych, ich geneza oraz zasady działania oraz źródła ich finansowania. Szczególna uwaga skupiona została na ewolucji budżetu UE w okresie 1988 – 2013 w zakresie źródeł finansowania. Scharakteryzowano w nim także fundusze i programy przedakcesyjne oraz fundusze strukturalne – Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego i Europejski Fundusz Spójności, jak również Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem programu PROW realizowanego przy użyciu środków pochodzących z tego funduszu. W rozdziale trzecim scharakteryzowano gminę Szczucin, przedstawiono inwestycje zrealizowane w latach 2004-2012 na terenie gminy oraz źródła finansowania przedsięwzięć ze szczególnym uwzględnieniem funduszy unijnych. W podsumowaniu przeprowadzono analizę i wykazano jak ważne jest pozyskiwanie funduszy unijnych w celu finansowania inwestycji. W pracy wykorzystano literaturę dotyczącą samorządu terytorialnego w Polsce oraz jego funkcjonowania i działalności w warunkach integracji europejskiej, a także internetowe strony rządowe oraz materiały udostępnione przez Urząd Gminy Szczucin.
The use of European Union funds in the implementation of local government units on the example of Szczucin
Keywords: samorząd terytorialny; fundusze unijne; fundusze strukturalne; finansowanie inwestycji w gminie; gmina