Szok i prowokacja w reklamie - kontrowersyjne sposoby dotarcia do odbiorcy - Iwańska Beata (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja sposobu komunikacji reklamy z odbiorcą poprzez szok i prowokację wykorzystywaną w przekazie reklamowym oraz zbadanie jego skuteczności i wpływu na zachowania społeczne. Wybrane przykłady reklam szokujących i prowokujących mają przybliżyć problem braku granic estetycznych i moralnych w tworzeniu reklam, a przedstawione reakcje społeczeństwa na dane obrazy, podkreślają ich pozytywny lub negatywny wpływ na niego. W pracy wyjaśniono pojęcie reklamy, jej rys historyczny w Polsce i na świecie, opisano jej funkcje, cele oraz rodzaje. Poruszono temat psychologii reklamy i konsumenta, zaprezentowano modele oddziaływania reklamy, oraz ukazano emocje w reklamie oraz ich rolę. Przedstawiono postać O. Toscaniego, największego skandalisty w tej dziedzinie oraz firmę Benetton – markę, którą wylansował, a także najbardziej skandaliczne kampanie reklamowe Benettona oraz reakcje nimi wywołane. Zaprezentowano wybrane reklamy społeczne i komercyjne i skandale powstałe w wyniku ich realizacji oraz zawarto analizę badania skuteczności i wpływu reklamy społecznej.
Shock and provocation in advertising - controversial ways of reaching clients
Keywords: reklama; funkcje reklamy; psychologia zachowań konsumenta; komunikacja; emocje w reklamie; reklama społeczna