Płacowe oraz pozapłacowe instrumenty motywowania personelu na przykładzie Firmy „BETONIARNIA CIENIAWA” - Kruczek, Kinga (My University, 2012)
Celem pracy jest próba scharakteryzowania procesu motywacyjnego w Firmie „BETONIARNIA”- przedsiębiorstwie produkcyjnym. Kierownicy i przedsiębiorcy muszą stosować odpowiednie motywatory, a także poznać złożoną naturę motywacji, aby móc wykorzystać źródło produktywnej energii, tkwiącej w każdym człowieku. Pierwszy rozdział pracy zawiera zagadnienia teoretyczne związane z motywowaniem pracowników. Przedstawiona będzie definicja i rola motywacji w zarządzaniu firmą , a także wybrane modele motywowania. Kolejny rozdział poświęcony jest instrumentom motywowania. W pierwszej części przedstawiono płacowe elementy motywowania. Omówiono pojęcia i funkcję płacy, przedstawiono zasady skutecznego premiowania pracowników. Trzeci rozdział pracy jest przedstawieniem sposobów motywowania pracowników w wybranej Firmie „BETONIARNIA”. Opisane są płacowe i pozapłacowe instrumenty motywowania, poprzez które, firma chce kształtować postawę pracownika wobec pracy. W celu zaproponowania zmian w systemie motywacyjnym w prezentowanej firmie postawiono hipotezę badawczą: Firma „Betoniarnia Cieniawa” posiada przejrzysty system narzędzi motywowania pracowników. Narzędziem badawczym do weryfikacji hipotezy był wywiad przeprowadzony z jednym z pracowników firmy „kierowcą gruszki”.
Wage and non-wage tools of motivating personnel shown on the example of the Cieniawa Concrete Plant
Keywords: zarządzanie personelem; motywacja; system motywacyjny; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe