Współczesne metody rekrutacji i selekcji kandydatów na stanowiska dyrektorów szkół - Krzyżak Katarzyna (My University, 2006)
We współczesnych czasach zarządzanie zasobami ludzkimi zmieniło swój charakter oraz formy organizacyjne. Sukces organizacji nie zależy już tylko od posiadanego kapitału materialnego, gdyż kluczowego znaczenia nabiera kapitał intelektualny, a dokładniej - kapitał ludzki. Dlatego też nie tylko potężne organizacje, ale i szkoły oraz uczelnie zabiegają o jak najlepszych specjalistów. Jedynym sposobem na pozyskanie odpowiedniej kadry jest dobrze i trafnie przeprowadzona rekrutacja. Niniejsza praca ma na celu poznanie współczesnych problemów związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi oraz zdiagnozowanie metod rekrutacji i selekcji kandydatów na stanowiska dyrektorskie, a także opracowanie nowego zestawu narzędzi rekrutacyjnych. W pracy przedstawiono problemy związane ze współczesnymi celami i metodami zarządzania zasobami ludzkimi. Kwestie te są analizowane w kontekście postępującej globalizacji. Szerzej zostały omówione takie zagadnienia, jak kapitał intelektualny, społeczeństwo uczące się, itp. W ich kontekście jest rozpatrywana rola dyrektora szkoły jako współczesnego menedżera zarządzającego wiedzą. Przedstawiono analizę reformy polskiego systemu edukacji z 1999 roku - cele polityki oświatowej, problemy edukacyjne, z jakimi boryka się dzisiejsza szkoła oraz obecną sytuację polskiego szkolnictwa na tle pozostałych państw członkowskich UE. Zawarto analizę procesu rekrutacyjnego, jaki ma miejsce w przypadku doboru kandydatów na stanowiska dyrektorów szkół podstawowych.
Contemporary methods of candidates for school managerial posts recruitment and selection
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; selekcja; system szkolnictwa; kapitał intelektualny; analiza reformy polskiego systemu edukacji