"Jak Zrobić?" - Internetowe Centrum Poradników - Znamirowski, Rafał (My University, 2009)
Celem pracy było stworzenie serwisu internetowego „Jak zrobić?”, w którym można gromadzić rozwiązania konkretnych problemów. W trakcie projektowania i wykonania owego serwisu, piorytetem było umożliwienie użytkownikom łatwego sposobu wyszukiwania konkretnych rozwiązań. Nie bez znaczenia była także kwestia jakości zamieszczanych w serwisie solucji, stąd implementacja systemu komentarzy oraz ocen, które to systemy wartościować mają materiały udostępnione w „Jak zrobić?”. Niezbędnym okazał się panel administratora, który pozwalałby zarządzać całym serwisem w sposób efektywny, ale równocześnie przystępny. Do wykonania serwisu „Jak zrobić?” użyto języka HTML (szablony stron wykonane na DIVach) oraz języka PHP, wykorzystanego przede wszystkim do odbioru informacji od użytkownika, a także komunikacji z bazą danych MySQL. Aby zwiększyć funkcjonalność serwisu zastosowano edytor TinyMCE (napisany w Javascript), dzięki któremu użytkownicy mogą nie tylko dodawać nowe artykuły oraz komentować istniejące, ale także formatować treść swoich wpisów bez znajomości znaczników HTML, składni BBCode czy Textile. Wykorzystano również bibliotekę PHP, o nazwie FPDF; jej zadaniem jest generowanie plików PDF z artykułów zgromadzonych w bazie serwisu „Jak zrobić?.
"Jak Zrobić?" - Internet Center of Handbooks
Keywords: program komputerowy; programowanie