Strategie rozwoju zasobów ludzkich na przykładzie Urzędu Gminy Wierzchosławice - Zaucha, Tomasz (My University, 2011)
Niniejsza praca poświęcona jest problematyce strategii rozwoju zasobów ludzkich na przykładzie Urzędu Gminy Wierzchosławice. Materiał wykorzystany w pracy zaczerpnięty został z fachowej literatury i znajduje swoje odzwierciedlenie w treści pracy. W części praktycznej zostały wykorzystane dane uzyskane w Urzędzie Gminy Wierzchosławice. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy wprowadza problematykę zarządzania zasobami ludzkimi w perspektywie historycznej, omówiono rozwój koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi, zakres pojęcia oraz podmioty rozwoju zasobów ludzkich. Rozdział drugi dotyczy funkcji zarządzania zasobami ludzkimi kształtujący ich poziom. Omówiono proces kształtowania zatrudnienia poprzez nabór pracowników. Przedstawiono strategie i formy wynagradzania, źródła motywacji jak również system ocen pracowników. Rozdział trzeci pracy poświęcony został zagadnieniom związanym z zakresem szkoleń i rozwojem pracowników. Omówiono definicje oraz poszczególne elementy procesu szkoleniowego: to jest analiza potrzeb, plan szkoleń, realizacja oraz ocena skuteczności szkoleń. Przedstawione również metody i techniki szkolenia. W problematykę samorządu terytorialnego wprowadza rozdział czwarty, w którym dokonano charakterystyki Gminy i Urzędu Gminy Wierzchosławice. Omówiono strukturę i funkcjonowanie gminy, przedstawiono zadania jakie realizuje urząd oraz cele przyszłościowe rozwoju Gminy Wierzchosławice. Praktyczny przykład wdrożonych i funkcjonujących procedur zarządzania zasobami ludzkimi takich jak nabór, wynagrodzenia, oceny i szkolenia szczegółowo przedstawiono w ostatnim rozdziale pracy.
Human resources development strategies. As exemplified by of the Wierzchosławice Commune Office
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zatrudnienie; rekrutacja pracowników; motywowanie; rozwój pracownika; szkolenia pracowników; urząd gminy; ocena pracowników