Poczucie jakości życia a preferencje wartości u młodzieży - Puchalska, Diana (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie współzależności między poczuciem jakości życia wśród młodzieży a ich preferencją wartości. W tym celu przyjęto następującą hipotezę: Wyższy poziom poczucia jakości życia koreluje z wyższym poziomem preferencji wartości Schelerowskich. Do weryfikacji hipotezy posłużono się następującymi narzędziami badawczymi: Kwestionariusz Poczucia Jakości Życia (KPJŻ) autorstwa M. Straś-Romanowskiej do oceny jakości życia w aspekcie wielowymiarowym, Skala Psychologicznej Jakości Życia E. Dienera do oceny pozytywnej i negatywnej jakości życia i pełnej jakości życia oraz Skala Wartości Schelerowskich (SWS) opracowana przez P. Brzozowskiego do określenia preferowanych wartości. W badaniu wzięło udział 120 osób, w skład grupy wchodzi 65 chłopców oraz 55 dziewcząt. Postawione hipotezy badawcze zostały empirycznie zweryfikowane. Badania własne przeprowadzone na grupie młodzieży ukazały istotne różnice w preferencji następujących wartości: moralne (p<0,0000), świętości religijne (p<0,0005), świętości (p<0,0008), witalne (p<0,0015), siły i sprawności fizycznej (p<0,0044), etyczne (p<0,0053), prawdy (p<0,0281) i świętości świeckie (p<0,0327).

The aim of this study is to examine the relationship between subjective quality of life among youth and their value preferences. For this purpose, the following hypothesis was accepted: Adolescents higher level of quality of life depends on the higher level of Scheler's values preferences. To verify the hypothesis the following test methods were used: The Sense of Life Quality Questionnaire (KPJZ) by M. Stras- Romanowska to assess in terms of a multidimensional quality of life, Psychological Well-being Scales by E. Diener to assess psychological flourishing and positive and negative feelings and Scheler's Values Scale (SWS) developed by P. Brzozowski to determine the preferred values. The study involved 120 young people, the group includes 65 boys and 55 girls. Research hypothesis about the difference in value preferences among adolescents with low and high quality of life has been empirically proven. The study have shown significant differences in the preferences of the following values among adolescents: moral values (p<0,0000), religious sanctity (p<0,0005), sacred values (p <0,0008), vital values (p<0,0015), fitness and body power values group (p<0,0044), estetic values (p<0,0053), values of truth (p<0,0281) and the laic sanctity (p<0,0327).
Well-being and value preferences among youth
Keywords: jakość życia; psychologiczne koncepcje wartości; osobowość człowieka; młodzież; badania psychologiczne