Outsourcing jako metoda restrukturyzacji na przykładzie Elektrowni Połaniec S.A. - Grupa Electrabel - Kobylarz Krzysztof (My University, 2007)
W dzisiejszych czasach dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwa poszukują efektywnych metod zarządzania i racjonalnego wykorzystania własnego majątku. Znacznie częściej przekazują realizację zadań, procesów i funkcji zewnętrznej firmie, specjalizującej się w konkretnej dziedzinie. Dzieje się tak zapewne dlatego, iż coraz więcej przedsiębiorców dochodzi do wniosku, że nie są w stanie być ekspertami w każdej dziedzinie. Wobec powyższego, firmy powierzają specjalistom wykonawstwo niektórych działań. Zastosowanie outsourcingu pozawala im inwestować zarówno czas, jak i środki w realizowanie najważniejszych zadań i celów, dzięki którym zdobywają przewagę konkurencyjną, a tym samym osiągają znaczne zyski. Podstawową korzyścią z outsourcingu, obok czynników służących realizacji zadań na najwyższym poziomie, koncentrowanie się na funkcjach biznesowych, a także dostęp do specjalistycznej wiedzy, jest redukcja kosztów wynikająca z wyzbycia działów pomocniczych. Celem pracy jest przedstawienie wagi problematyki outsourcingu w przedsiębiorstwach usługowych, w procesie restrukturyzacji. Hipoteza badawcza zakłada, że jeśli czegoś nie potrafimy zrobić wydajniej, taniej i sprawniej niż nasi konkurenci, nie ma sensu tego robić. Rozsądniejsze jest zatrudnienie do wykonania tej pracy kogoś, kto zrobi to lepiej, czyli outsourcing.
The analysis of outsourcing as a method of restructuring based on the example of Elektrownia Połaniec S.A. - Grupa Electrabel
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; outsourcing; umowa outsourcingowa; Elektrownia Połaniec