Rekrutacja i derekrutacja pracowników na przykładzie TP S.A. Obszaru Telekomunikacji w Nowym Sączu - Król Urszula (My University, 2003)
Celem pracy jest analiza rekrutacji i derekrutacji pracowników na przykładzie TP S.A. Obszaru Telekomunikacji w Nowym Sączu. Zaprezentowano istotę, cele i zadania zarządzania zasobami ludzkimi oraz omówiono proces planowania zasobów ludzkich. Przedstawiono charakterystykę rekrutacji, zaprezentowano źródła i formy rekrutacji, etapy doboru na wolne stanowiska pracy oraz adaptację zawodową pracowników. Omówiono przesłanki i istotę derekrutacji zatrudnienia, opisano proces derekrutacji personelu i sposoby redukcji zatrudnienia. Zaprezentowano również program doradczo-szkoleniowy outplacement. Przedstawiono charakterystykę Telekomunikacji Polskiej S.A. i Obszaru Telekomunikacji w Nowym Sączu. Zaprezentowano podstawowe dane o firmie oraz jej historię i zakres działania. Przedstawiono analizę procesu rekrutacji i derekrutacji w Obszarze Telekomunikacji w Nowym Sączu. Opisano planowanie potrzeb kadrowych. Zaprezentowano źródła i formy naboru kandydatów do pracy oraz etapy selekcji kandydatów. Przedstawiono procedurę doboru na wolne stanowiska przy wyborze wewnętrznego i zewnętrznego rynku pracy. Opisano proces derekrutacji zatrudnienia oraz proces przemieszczania (dyslokacji) pracowników w świetle trwającej restrukturyzacji zatrudnienia oraz omówiono proces adaptacji zawodowej nowo zatrudnionego pracownika oraz pracowników przemieszczanych.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; planowanie zasobów ludzkich; rekrutacja; derekrutacja; adaptacja zawodowa pracowników; redukcja zatrudnienia; outplacement; rynek pracy; dyslokacja