Faktoring jako źródło w finansowaniu bieżącej działalności przedsiębiorstw w Polsce - Jaskulski Mateusz (My University, 2005)
Celem pracy jest wskazanie na możliwości finansowania za pośrednictwem faktoringu oraz kredytu obrotowego działalności bieżącej przedsiębiorstw. Przedstawiono znaczenie faktoringu w gospodarce rynkowej oraz oceniono przydatność tej formy pozyskiwania środków przez przedsiębiorstwo. Dokonano analizy problematyki zawierania umów faktoringowych. Określono warunki, jakie musi spełnić przedsiębiorstwo zamierzając nawiązać współpracę z faktorem. Zaprezentowano faktoring w praktyce polskich przedsiębiorstw, zapotrzebowanie na środki pieniężne, koszty factoringu, zasady wyboru faktora przez faktoranta oraz proces odzyskiwania wierzytelności przez firmy factoringowe.
Keywords: finanse; faktoring; kredyt obrotowy; faktorant; akcje; obligacje; wierzytelności; gospodarka rynkowa