Porównanie metod wyceny przedsiebiorstw na przykładzie Spółki Agora S.A. - Jurkowski, Jan (My University, 2007)
Transakcje rynkowe różnego rodzaju, zmiany zachodzące w strukturze własnościowej współczesnych przedsiębiorstw oraz zarządzanie zarówno operacyjne, jak też ukierunkowane na podnoszenie wartości przedsiębiorstwa są związane w sposób nieodłączny z jego wyceną. Mimo trwających przez szereg lat sporów na temat wartości wciąż nie ma jednej metody, którą menedżerowie, czy ludzie zajmujący się wyceną, uznaliby za najlepszą. Praca podzielona została na cztery rozdziały, przy czym pierwszy rozdział stanowi nawiązanie do teorii. Starałem się zawrzeć w nim podstawowe zagadnienia oraz przedstawić podejścia do wyceny. Opierając się na pracach różnych specjalistów dziedziny finansów, starałem się wskazać główne trendy wyceny. Pozostałe rozdziały są próbą wyznaczenia wartości spółki Agora S.A. notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, w sposób najbardziej obiektywny. Szczególnie wyeksponowana została problematyka związana z wyceną przez dyskontowanie wolnych przepływów pieniężnych w związku z jej najczęstszym stosowaniem przez praktyków wyceny. W ostatnim rozdziale zwróciłem również uwagę na częste błędy, jakie towarzyszą procesowi wyceny.
Comparison of valuation methods on an example of Agora S.A.
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; metody wyceny przedsiębiorstwa; przepływy pieniężne; analiza porównawcza