Motywacyjna funkcja wynagrodzeń na przykładzie zastępcy kierownika działu handlowego - Górka Szczepan (My University, 2006)
firmy opracowują różnorodne systemy motywacyjne poszukując skutecznej recepty zachęcającej ludzi do efektywnej pracy i pełnego zaangażowania. Człowiek jest najważniejszym zasobem organizacji i podstawowym nośnikiem sukcesu. Od jego zaangażowania i umiejętności zależy sukces ekonomiczny przedsiębiorstwa, dlatego coraz większą uwagę poświęca się problemowi motywacji pracowników. Podmiotem badań niniejszej pracy jest Spółdzielnia Ogrodnicza „Ziemi Sądeckiej,” a przedmiotem badań jest analiza i ocena funkcjonującego tam motywacyjnego systemu wynagrodzeń.
Motivational function of payment– example of deputy manager of trade department
Keywords: zarządzanie organizacją; motywacja; system wynagrodzeń; Spółdzielnia Ogrodnicza "Ziemia Sądecka"