Znaczenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001 oraz Zarządzania Środowiskowego ISO 14001 w działalności firmy produkcyjnej na przykładzie Spółki "Gold Drop" - Mordarska - Biernat Katarzyna (My University, 2005)
Przesłanką do podjęcia tematu pracy była wiara w stwierdzenie, iż w obecnych czasach wysoka jakość produktów potwierdzona certyfikatami jest kluczem do sukcesu każdej organizacji. Celem pracy jest przedstawienie działań, jakie są podejmowane przy wdrażaniu systemu zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001:2000 oraz ISO 14001, i znaczenie tych działań dla polepszenia efektywności procesów zachodzących w przedsiębiorstwie. Podkreślono znaczenie jakości traktowanej jako strategiczny czynnik rozwoju firmy, którego właściwe wykorzystanie decyduje o sukcesie we współzawodnictwie rynkowym. Zaprezentowano ISO 9001:2000 oraz ISO 14001, jako systemy gwarantujące powtarzalność i zgodność ze standardami światowymi. Przedstawiono diagnozę Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i Zarządzania Środowiskowego w Spółce Gold Drop. Przedstawiono działania, jakie zostały podjęte w celu wdrożenia oraz utrzymania systemu zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001:2000 i ISO 14001 oraz ich znaczenie dla polepszenia efektywności procesów zachodzących w tym Przedsiębiorstwie.
Keywords: zarządzanie jakością; TQM; ISO 9001:2000; ISO 14001; normalizacja; standardyzacja; zintegrowane systemy zarządzania; System Zarządzania Jakością i Środowiskiem