Gospodarka finansowa gminy Chełmiec w latach 2012-2014 - Szczecina, Justyna (My University, 2015)
Gospodarka finansowa każdej jednostki samorządu terytorialnego prowadzona jest według budżetu, czyli dochodów i wydatków. Budżet jest podstawowym dokumentem, który kształtuje gospodarkę finansową gminy. Dochody i wydatki mają bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania gminy, ponieważ osiągnięte dochody przez gminę pozwalają na realizacje wydatków, które wiążą się z zakupem bądź wytworzenie materialnych składników majątku, a to z kolei prowadzi do realizacji zadań, które poprawiają status życia mieszkańców tej gminy. Analiza struktury dochodów oraz zmiany realizacji między dochodami ogółem oraz dochodami własnymi pozwala ocenić stopień samodzielności finansowej Gminy. W pracy dokonano analizy gospodarki finansowej, czyli porównania wydatków i dochodów za lata 2012-2014 pokazując ich różnice. Analiza tych lat pokazała, z jakich tytułów gmina miała największy dochód, a z jakich działów największy wydatek w określonym roku.

Financial management of each local government unit is conducted according to the principles of budget, which means the balance between income and expenses. Budget is the primary document influencing financial management of the community. Income and expenses have a significant meaning to functioning of the community, because generated income enables to realize expenses, such as purchasing or producing material assets of the commune. Thanks to that the community can improve comfort of life of its citizens. The analysis of finance structure and moving between total comprehensive income and own commune’s revenue enables to assess the level of its financial economy. This means the comparison between expenses and income in the years 2012 and 2014, concentrating on the differences mainly. The above mentioned analysis showed in which fields the Community reached the highest income and in which units it was the smallest in the specific year.
Financial management of the commune Chełmiec in 2012-2014 years
Keywords: wydatek; budżet; gmina; jednostka samorządu terytorialnego; samodzielność fingowania; expenses; budget; commune; local government unit; financial independence; dochód; procedura; income; procedure