Kształtowanie systemu wynagradzania na przykładzie Sądeckich Wodociągów Sp. z o.o - Skoczeń, Paweł (My University, 2011)
Praca została poświęcona kształtowaniu się systemu wynagrodzenia na przykładzie firmy Sądeckie Wodociągi sp. z o. o w Nowym Sączu. Zawarto w niej opis teorii zagadnień dotyczących funkcji i elementów systemu wynagradzania, oparte na literaturze naukowej Zarządzania Zasobami Ludzkimi. W pracy przedstawiono również zakres działalności firmy z uwzględnieniem jej sytuacji finansowej i prawnej, a także strukturę firmy zawierającą dane na tematu zatrudnienia i wynagrodzeń. W oparciu o Zakładowy Układ zbiorowy firmy, przeprowadzona została analiza własna polegająca na weryfikacji postawionych hipotez. Badania miały charakter identyfikacji i analizy dokumentów. Badanie miało na celu sprawdzenie czy Zakładowy Układ Zbiorowy jest na tyle spójny i przejrzysty, że można stwierdzić, że pracownik jest sprawiedliwie wynagradzany. W wyniku badań stwierdzono, iż ZUZ firmy Sądeckie Wodociągi sp. z o.o. zawiera wszystkie elementy systemu wynagradzania, jednakże jest niespójny i istnieje ryzyko, że pracownik jest podwójnie wynagradzany.

This work presents development of the salary system in a company “Sądeckie Wodociągi” Ltd. in Nowy Sącz. Description of functions and components of the salary system, which was based on the Human Resources Management literature, is included in the work. What is more, the work illustrates the scope of the company including its financial and legal situation, and the company’s structure with data concerning employment and wages. Based on the Company's collective agreement, the most important hypothesis were analyzed and verified. The research was conducted to analyse and to assess documents of the company. The purpose of the research was to verify whether the Company's collective is coherent and clear enough to prevent employees from being doubly rewarded by the employer. The conducted study proves that ZUZ of “Sądeckie Wodociągi” Ltd. contains all elements of the salary system, however it is incoherent and there is a risk that the employees may be doubly rewarded.
Development of the salary system in a company Sądeckie Wodociągi Ltd.
Keywords: wynagradzanie; zatrudnienie; premiowanie; struktura organizacyjna; zasoby ludzkie; salary; employment; bonus system; organizational structure; human resources