Studium zagadnienia bezpieczeństwa energetycznego Polski w latach 1997 - 2006 - Jankiel Anna (My University, 2007)
Celem pracy jest analiza bezpieczeństwa energetycznego Polski oraz przedstawienie istoty dywersyfikacji dostaw głównych strategicznych nośników energii (gazu ziemnego i ropy naftowej) do Polski, a ponadto, określenie wpływu organów państwowych na kształtowanie się bezpieczeństwa energetycznego. Jak dobrze wiadomo, we współczesnej gospodarce, surowce energetyczne, a przede wszystkim gaz ziemny i ropa naftowa mają znaczenie fundamentalne. Brak ciągłości w zaopatrzeniu w strategiczne surowce może spowodować gwałtowne reakcje na rynkach finansowych i wpływać negatywnie na inne wskaźniki gospodarcze państwa. Właśnie dlatego jednym z priorytetów dla państw takich jak Polska, które nie posiadają odpowiedniej ilości surowców i samowystarczalności energetycznej, tylko muszą importować gaz i ropę z krajów ościennych, powinno być dążenie do zapewnienia sobie bezpieczeństwa energetycznego. Jednym ze sposobów zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego jest zróżnicowanie źródeł dostaw surowców energetycznych, czyli tak zwana dywersyfikacja dostaw. Dzięki zróżnicowanym kierunkom importu i zwiększeniu ilości dostawców, zmniejsza się ryzyko związane z możliwością wywierania przez dostawców nacisków na importera. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego oraz zaopatrzenie w energię mają ogromnie znaczenie nie tylko dla stabilności i odpowiedniego funkcjonowania gospodarki; wpływają również na stabilność polityczną kraju.
The issue of Poland’s energy security In the years 1997 – 2006. The case study
Keywords: bezpieczeństwo energetyczne; Państwo polskie; struktura Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa (PGNiG S.A.); strategia bezpieczeństwa energetycznego Polski