Analiza efektywności wybranego projektu realizowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa na terenie powiatu limanowskiego i nowosądeckiego - Banach, Paulina (My University, 2014)
Rozwój poszczególnych regionów w latach 2007-2013 był możliwy dzięki przygotowaniu przez Ministra Rozwoju Regionalnego zasad dotyczących wdrażania Programów Operacyjnych Kapitał Ludzki. Przygotowane projekty były dostosowane do alternatywnych rozwiązań problemów współczesnego rynku pracy i walki z bezrobociem szczególnie na obszarach wiejskich. Realizatorami tych programów były przede wszystkim Urzędy Pracy oraz instytucje i organizacje pozarządowe. Wymogami niezbędnymi do podjęcia działań zmierzających do realizacji zadań przez organizację było posiadanie siedziby swojej organizacji na terenach dla których udzielane jest wsparcie ze środków unijnych. Organizacja pozarządowa jaką jest Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa w swojej misji ma pomoc poprzez wdrażanie program a wśród nich programu „Czas na Twój biznes na bis ” z działania 6.2 POKL którego celem jest osiągniecie poszczególnych rezultatów. Celem pracy jest szukanie odpowiedzi na pytania dotyczące badanie efektywności projektu wraz z rezultatami uzyskanymi po przeprowadzeniu poszczególnych zadań. Efektywność projektu przeprowadzona jest metodą wskaźnikową, która obrazuje postęp osiągnięcia poszczególnych założeń. Analiza projektu pozwoliła nie tylko zweryfikować odpowiedz na problem zaistniały na lokalnym rynku pracy ale również zbadać długofalowość działań poprzez zapytanie ankietowe wśród Beneficjentów Pomocy. Przeprowadzone badanie ankietowe na zakończenie realizacji projektu pozwoliły odpowiedzieć jaki wpław na dalsze problemy rynku pracy mają działania osiągane w ramach projektu i czy długofalowość osiągniętych rezultatów jest możliwa.

The development of individual regions in between the years 2007 and 2013 was possible in courtesy of the Minister of Regional Development and conducted by him arrangements of rules, regarding its implementation into Human Capital programmes. Prepared projects were adjusted to alternative solutions of inconveniences with contemporary labour market as well as combating unemployment, especially in rural areas. The implementers of each programme were primarily labour offices, institution and NGOs. Possession of organisation’s headquarters office was a necessary requirement to carry out actions leading to final realisation of task. Organisation’s offices must have been settled in the areas supported by the European Union funds. NGO organisation which is a foundation for the development of Polish agriculture, aims helping throughout implementation of a project among the programme “Time for your business on bis”, working at 6.2 POKL, also aiming into obtaining successful results. Aspiration of this work was to obtain answers for the questions, relating to project effectiveness and to study , with results accomplished after carrying out individual chores. Effectiveness was conducted with the use of indicator method that perfectly illustrated progress achieved within every assumption. Analysis of this project allowed not only to verify answers for problems that occurred on the local labour market, but as well to investigate the sustainability of activities throughout a conducted survey, among beneficiaries. Results of a survey at the final stage of a programme allowed to show influence on further problems of labour market, actions taken within a project and if sustaining long term results is possible.
Effectiveness analysis of the project implemented by the Foundation for the Development of Polish Agriculture in the following districts limanowskie and nowosądeckie
Keywords: projekty POKL; misja; cele; programy; unemployment in rural areas; POKL projects; results project’s indicator; Foundation for the development of Polish agriculture; mission; aims; programme; rynek pracy; bezrobocie na terenach wiejskich; rezultaty wskaźniki projektu; beneficjenci pomocy; labor market; beneficiaries; fundacja na rzecz rozwoju Polskiego Rolnictwa