Biznes plan jako narzędzie strategicznego rozwoju firmy na przykładzie Ośrodka Wczasowego Groń-Placówka - Kubicz, Lucyna (My University, 2007)
Celem pracy jest wskazanie na możliwość zbudowania i implementacji strategii inkrementalnej poprzez stworzenie biznes planu według standardów UNIDO, wyznaczającego trajektorie działań firmy, jako strategicznego planu działalności gospodarczej. Praca pokazuje ponadto jak realizować na gruncie firmy dobre praktyki zarządzania strategicznego, uwzględniające dogłębną analizę otoczenia oraz inkrementalne postrzeganie misji oraz wizji danej organizacji. Zarysowany w ten sposób projekt wskazuje jednocześnie na istotność warsztatu diagnozy strategicznej, w aspektach analizy warunków makrootoczenia, otoczenia konkurencyjnego, potencjału strategicznego oraz jakości działalności. Diagnoza ta jest w późniejszym okresie niemalże równoznaczna z łatwiejszym pozyskiwaniem środków zewnętrznych na działalność biznesową oraz realizacją projektów inwestycyjnych opartych o fundusze strukturalne Unii Europejskiej. Całość pracy stanowią cztery rozdziały, w których zaprezentowane zostały wybrane informacje na temat teoretycznych podstawy budowy biznes planu w kontekście zarządzania strategią firmy oraz analizy strategicznej jako istotnego elementu planowania działalności biznesowej. Praca ponadto pokazuje na przykładzie Ośrodka Wczasowego Groń -Placówka jak można zaimplementować strategię w oparciu o biznes plan oraz jakie strategiczne implikacje wiążą się ze wdrożeniem biznes planu w konkretnym podmiocie na zasadach podejścia inkrementalnego.
A business plan as a tool in the strategic development of a firm using as an example the Holiday Centre Groń-Placówka
Keywords: zarządzanie strategiczne; biznes plan; analiza strategiczna; planowanie strategiczne