Ergonomia stanowiska pracy na przykładzie operatora tokarki w zakładzie X - Dudek, Paweł (My University, 2011)
W pracy chcę zawrzeć znaczenie i istotę ergonomii na stanowisku pracy tokarza. Poprzez przeprowadzone badania pokażę błędy ergonomiczne badanej firmy oraz co należy zmienić, aby podnieść poziom ergonomii na stanowisku pracy. W pierwszym rozdziale zajmę się pojęciem ergonomii, ukaże również historię rozwoju opisywanej nauki. W rozdziale drugim ujmę podstawowe ogniwo procesu pracy a mianowicie układ człowiek-maszyna. Następnie omówię jak z ergonomicznego punktu widzenia powinny być zaprojektowane urządzenia informacyjne i sterownicze. W czwartym rozdziale zajmę się badaniem obciążeń na stanowisku tokarza w firmie X. Po przedstawieniu fotografii dnia roboczego pracownika w badanej firmie, zajmę się opisem obciążeń, które mają wpływ na jego organizm podczas całego dnia roboczego. Z moich badan wynika, że niektóre z obciążeń można zminimalizować a nawet całkowicie zlikwidować. Oczywiście nie jest to proste, ponieważ trzeba przystosować człowieka do pracy, zapewnić jego przydatność do wykonywania zadań oraz zmierzać do tego, aby pracownik odczuwał satysfakcje z wykonywanej pracy. Uważam, że ważny jest również wkład finansowy, który pozwoliłby zastosować nowsze bardziej ergonomiczne urządzenia czy metody, które pomogły usprawnić stanowisko.
The ergonomics of the workstation as exemplified by a lathe operator in X plant
Keywords: ergonomia; stanowisko pracy; środowisko pracy; bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)