Percepcja wsparcia społecznego a wypalenie szkolne u młodzieży gimnazjalnej - Padoł, Jagoda (My University, 2012)
Wypalenie szkolne jest zagadnieniem, które od 1974 roku jest eksplorowane w nauce głównie przez psychologów. Jest to zagadnienie aktualne ze względu na wzrost liczby odnotowanych przypadków wypalenia zarówno wśród dorosłych jak i młodzieży. Realizowany program badawczy dotyczył percepcji wsparcia przez młodzież wypaloną. W badaniach wzięło udział 170 uczniów szkół gimnazjalnych. Postawione hipotezy testowano z wykorzystaniem Inwentarza Wypalenia do badania uczniów (MBI-U) Maslach i Schaufeliego, Skali Wsparcia Społecznego (SWS) Kmiecik-Baran, Skali Zachowań Wspierających (SZW) opracowanej przez Tucholską i Stoleckiego oraz Arkusza Personalnego własnej konstrukcji. Analiza statystyczna i psychologiczna danych empirycznych wskazała na obecność istotnych różnic w percepcji wsparcia płynącego ze strony rodziców i nauczycieli przez młodzież z wysokim stopniem wypalenia w porównaniu z niewypalonymi adolescentami. Młodzież nie wypalona otrzymuje więcej wsparcia informującego, instrumentalnego, wartościującego i emocjonalnego zarówno od rodziców jak i wychowawców. Uzyskane wyniki badań potwierdziły przyjęte hipotezy i wskazują na obecność powiązań, pomiędzy wsparciem społecznym a wypaleniem szkolnym badanej młodzieży.

A school burnout is an issue which has been scientifically explored by the psychologists for a long long. It is a very actual problem because of the increasing number of school burnouts both among adults and teenagers. The implemented research programme referred to the perception of the support among the burnout youth. 170 Gymnasium students have taken part in the research. The hypotheses were tested with the use of Questionnaire MBI-U, SWS, SZW together with the Personal Sheet of my own design. The statistical and psychological analysis of empirical data have proved a significant difference in the perception of parents and teachers` support among the teenagers with a high level of burnout in comparison to unburnt adolescents. The unburnt youth gets much more informing, instrumental and emotional backup both from parents and teachers. The obtained research findings have confirmed the hypotheses and they indicate the connection between the social support and the school burnout of tested adolescents.
Perceprion of social support and burnout among college youth
Keywords: młodzież; psychologiczne koncepcje wypalenia; wypalenie szkolne; wsparcie społeczne; psychologia