Motywacja do pracy w organizacji. Struktura systemu i instrumenty motywowania pracowników - Jeżewska Monika (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest zidentyfikowanie i ocena systemu motywacji w instytucji samorządowej. Praca wskazuje, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy motywowaniu pracowników oraz daje możliwość wyboru odpowiedniej formy motywowania: finansowej lub pozafinansowej w danym przedsiębiorstwie. W pracy przedstawiono definicję, modele oraz narzędzia motywacji, a także przykłady motywowania pracowników w poszczególnych rodzajach instytucji. Zawarto informacje o motywacji finansowej, opisano motywację pozafinansową oraz przedstawiono zastosowanie formy motywacji pracowników w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Motivation to work in an organization. The system structure and the elements of motivating employees.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; instrumenty motywacji; polityka wynagrodzeń; pozapłacowe środki pobudzania motywacji