Analiza finansowa na przykładzie Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej "Piwniczanka" w latach 2006 - 2011 - Majocha, Magdalena (My University, 2013)
Celem pracy jest syntetyczna ocena wyników oraz sytuacji ekonomicznej i finansowej spółki „Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody Piwniczanka”, dokonana za pomocą wybranych grup wskaźników finansowych. Jednym z najważniejszych narzędzi ułatwiających podejmowanie i trafne decyzje w przedsiębiorstwie jest analiza finansowa. Zajmuje się ona badaniem i oceną efektywności działania przedsiębiorstwa oraz jego sytuacją majątkowo-finansową. Analiza finansowa staje się przedsiębiorstwu przydatna, nie tylko do poprawnej interpretacji liczb zawartych w sprawozdaniu finansowym, ale przede wszystkim do lepszego wykorzystywania zasobów, poprawy wyników działalności oraz sprostania potrzebom rynku, oczekiwaniom właścicieli. W rozdziale pierwszym zostały omówione krótko, istotne zagadnienia, dotyczące analizy finansowej. Istotną część opracowania rozdziału drugiego stanowią informacje na temat sprawozdań finansowych, na podstawie których, możemy uzyskać istotne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jednostki. W dalszej części pracy scharakteryzowano i wyjaśniono problematykę wstępnej analizy bilansu i rachunku zysków i strat. Ponadto w kolejnej części pracy zostały pokrótce omówione i scharakteryzowane wskaźniki zadłużenia, rentowności i płynności finansowej. Ostatnim rozdziale pracy przedstawiono krótką historię Zakładu butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej „Piwniczanka”, a następnie została dokonana analiza ekonomiczna i finansowa tej jednostki. Na koniec dokonano podsumowania i pokrótce skomentowano wyniki.

The activities of each business entity functioning in the market require periodic analysis. On one hand, it should allow to evaluate whether the undertaken activities gave the expected results, on the other hand, the analysis should help to determine the directions of development and ways to further improve the business. The aim of this study is to present a comprehensive analysis of these results and to evaluate economic and financial situation by the usage of chosen financial ratios. The subject of the analysis is the natural mineral water bottling company „Piwniczanka” and the analysis of the period 2006-2011 has shown that the company has a good financial condition. On the basis of the indicators analyzed one can observe they showed diversity. The total sum in the balance sheet upward trend. Net income was ranked at a medium level, and debt ratios show that the company is creditworthy and have no problem with the settlement of its obligations. Profit margins were at an optimum level. When it comes to liquidity ratios showed the financial liquidity. And effectiveness indicators confirmed that the company has a high production capacity.
Financial analysis of a company on the example of the natural mineral water bottling company „Piwniczanka” in the period 2006-2011
Keywords: analiza ekonomiczna; analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; wskaźniki finansowe; analiza przedsiębiorstwa