Analiza porównawcza podatkowej księgi przychodów i rozchodów z pełną księgowością - Ręgiel, Agnieszka (My University, 2008)
Praca poświęcona jest przybliżeniu zagadnień rachunkowości w powiązaniu z rozliczeniami podatkowymi, a także wynikających z przepisów prawa zasad ewidencji zdarzeń gospodarczych w działalności gospodarczej ze szczególnych uwzględnieniem różnic w ewidencji opartej na podatkowej księdze przychodów i rozchodów a pełną rachunkowością opartą na księgach rachunkowych. Praca oparta została na analizie obowiązujących w Polsce przepisach prawa o rachunkowości oraz przepisach podatkowych. Głównym celem pracy jest przedstawienie różnic w prowadzeniu podatkowej księgi przychodów i rozchodów i prowadzeniu przez przedsiębiorstwo pełnej księgowości, które wynikają z przepisów ustawy o rachunkowości. Ważnym elementem pracy jest również przedstawienie systemu podatkowego, który ma bezpośredni wpływ na wybór określonej formy prowadzenia ewidencji księgowej w przedsiębiorstwie.
The comparative analysis of the book of income and outgoings with full accounting
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; podatek dochodowy od osób prawnych; rachunkowość w przedsiębiorstwie; księga przychodów i rozchodów; księgi rachunkowe