Doskonalenie metod zarządzania przedsiębiorstwem na przykładzie „Firmy Oponiarskiej Dębica S.A.” - Mika, Krzysztof (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprezentowanie problematyki metod zarządzania przedsiębiorstwem w kontekście potrzeby ich doskonalenia implikowanego przez gwałtowne zmiany zachodzące w otoczeniu przedsiębiorstw i związany z tym wzrost konkurencji rynkowej. Warstwa empiryczna pracy ukazująca praktyczne aspekty podjętej problematyki została opracowana na przykładzie Firmy Oponiarskiej „Dębica” S.A. Konstrukcja pracy opiera się na czterech rozdziałach, dwóch o charakterze literaturowym, oraz dwóch rozdziałach empirycznych. W rozdziale pierwszym przedstawiona została teoretyczna podstawa metod zarządzania przedsiębiorstwem. Podmiotem tego rozdziału jest znaczenie procesów zarządzania przedsiębiorstwem i jego ewolucja. Przedstawiono również metody i systematykę nowoczesnego zarządzania. Drugi rozdział poświęcony jest nowoczesnym metodom zarządzania w przedsiębiorstwie. Scharakteryzowano wybrane metody zarządzania jak: benchmarking, six sigma, lean menagement oraz total quality management. Trzeci rozdział zawiera ogólną charakterystykę Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. Przedstawiono wielkość i strukturę produkcji, analizę SWOT oraz misję i politykę analizowanej spółki. Rozdział czwarty przedstawia rozwój i doskonalenie metod zarządzania stosowanych w T.C. Dębica. Zostały tutaj zaprezentowane metody zarządzania stosowane w firmie takie jak benchmarking, six sigma, lean management i TQM. Omówiono zakres ich stosowania i narzędzia wykorzystywane w tych metodach. Przedmiotem rozdziału czwartego jest analiza dotychczas stosowanych w firmie metod zarządzania. Rozdział zakończono oceną stanu stosowanych metod i przedstawiono propozycję kierunku doskonalenia zarządzania w Firmie Oponiarskiej Dębica S.A.
Improvement of company management methods as exemplified by Goodyear Tire Company Dębica S.A.
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; metody zarządzania; benchmarking; six sigma; lean management; TQM; analiza SWOT; Dębica S.A.