Walory turystyczne jako czynnik rozwoju społeczno - gospodarczego miasta na przykładzie Nowego Sącza - Chowaniec, Katarzyna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest ocena wpływu walorów turystycznych jako czynników kreujących rozwój społeczno - gospodarczy miasta Nowego Sącza. W pracy przedstawiono dwie hipotezy badawcze, które brzmią następująco : turystyka jest czynnikiem rozwoju społeczno - gospodarczego miasta Nowego Sącza oraz walory turystyczne, jako zasoby lokalnej jednostki, są czynnikami, które wpływają na poziom ruchu turystycznego miasta Nowego Sącza. Problemem badawczym pracy jest określenie wpływów walorów turystycznych jako czynnika rozwoju społeczno - gospodarczego miasta Nowego Sącza. Praca przedstawia opis zjawiska społeczno - gospodarczego, pojęć takich jak np. turystyka, walory turystyczne. W pracy przedstawiono także istotę walorów turystycznych oraz rozwoju społeczno - gospodarczego, jak również historię miasta Nowego Sącza i jego główne zabytki.

The aim of this paperwork is the evaluation of tourist virtues as a factor creating social- economic development of Nowy Sącz. There are two thesis: tourist influences social-economic development of Nowy Sącz and tourist virtues as a local resources are the factors that influence the level of tourist movement in Nowy Sącz. Research thesis is about describing the influences of tourist virtues as a social-economic development factor of Nowy Sącz. This paperwork presents description of social-economic occurrence, definitions i.e. of tourism tourist virtues. Also presented the essence of tourist virtues and social-economic development and history of Nowy Sącz and its main monuments.
Tourist virtues as a factor of socio-economic development on the example of Nowy Sącz town
Keywords: turystyka; walory turystyczne; rozwój społeczno – gospodarczy; Nowy Sącz; gospodarka; tourism; tourist virtues; social-economic development; economics