Kompozycja marketingowa w praktyce firmy internetowej na przykładzie przedsiębiorstwa Interia.pl - Świderski Jarosław (My University, 2007)
Internet jest nadal nowym medium oferującym, ze względu na swój masowy charakter niemal nieograniczone możliwości. Wskazuje na to chociażby fakt dynamicznego wzrostu liczby użytkowników Internetu oraz jego zastosowań. E-commerce, który jeszcze do niedawna był dla polskich przedsiębiorstw narzędziem nie tylko niezrozumiałym, ale i niebezpiecznym znajduje coraz więcej zwolenników. Nie tylko przedsiębiorstwa przyzwyczajają się do traktowania Internetu jako znaczącego kanału sprzedaży, ale również internauci coraz chętniej korzystają z platformy internetowej jako miejsca zakupu towarów lub usług. Internet ma bowiem dla użytkowników tę wielką zaletę, że pozwala na nabycie towaru bez konieczności długotrwałego i żmudnego poszukiwania towarów na półkach sklepowych. Warto podkreślić jeszcze jeden fakt: towary sprzedawane ze pośrednictwem Internetu są często znacznie tańsze. Jest to wynikiem niższych kosztów, które ponoszą przedsiębiorstwa prowadzące sprzedaż za pośrednictwem sieci. Nie należy również zapominać o sile Internetu jako medium komunikacyjnego. Dla reklamodawców jest ono doskonałym miejscem dla prezentacji oferty i przyciągnięcia uwagi potencjalnych klientów. Poszukują więc miejsc i usługodawców, którzy zapewnią im reklamy o największej sile oddziaływania – największej grupie osób, do których reklama dotrze w sposób efektywny. Takimi miejscami są właśnie portale internetowe, które oferują kompleksową usługę reklamową. Celem niniejszej pracy było zbadanie w jaki sposób specyfika działania portali internetowych wpływa na stosowaną przez nie kompozycję marketingową. Badanie przeprowadzono na przykładzie Interia.pl S.A., trzeciego co do popularności portalu internetowego w Polsce.
Marketing composition as a practical training in the web company on the example of Interia.pl
Keywords: marketing przedsiębiorstw; badania marketingowe; decyzje rynkowe; marketing-mix; Internet; usługi internetowe w Polsce; Interia.pl S.A.