Analiza ryzyka obligacji - Grzegorz Doroż (My University, 2003)
Tematem pracy jest „Analiza ryzyka obligacji”. Autor stara się w niej udowodnić, że obligacje, wbrew ogólnie panującej opinii, nie tylko nie są wolne od ryzyka, ale także różne ich rodzaje charakteryzują się różnymi jego poziomami. Za cel przyjęto oszacowanie ryzyka obligacji. Wszystkie dokonane obliczeni przeprowadzono z uwzględnieniem analizy ryzyka towarzyszącego zagranicznemu inwestorowi kupującemu polskie obligacje. Z tego względu szczególny nacisk autor kładzie na analizę ryzyka stopy procentowej oraz ryzyka kursowego.
Keywords: analiza ryzyka obligacji; finanse; ryzyko kursowe; ryzyko stopy procentowej