Analiza zachowań pracowników wobec zmian organizacyjnych zainicjowanych koncentracjami gospodarczymi - Wolak, Anna (My University, 2014)
Praca przedstawia problematykę zachowań pracowników wobec zachodzących zmian w organizacjach, które uczestniczyły w koncentracjach gospodarczych. Wychodząc od teoretycznych rozważań w pracy dokonano analizy zagadnień zarządzania zmianą oraz metod i technik przełamywania oporu wobec zachodzących zmian. Dało to podstawę do realizacji zasadniczej części pracy – badania bezpośredniego, którym była identyfikacja postaw i opinii pracowników wobec zmiany oraz rozpoznanie ich zachowań w zakresie wprowadzonych zmian. Badanie bezpośrednie przeprowadzono z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Wyniki badań pozwoliły stwierdzić, że ludzie uczestniczą w procesie zmian w organizacji, są do nich pozytywnie nastawieni – przyjmują postawę pozytywną, ponieważ to dzięki ich udziałowi w zaplanowanym procesie cała organizacja może osiągnąć sukces. Istotne było również poznanie postawy ludzi oraz zbadanie ich nastawienia do planowanych zmian w przedsiębiorstwie, jak również ocenienie stopnia emocji oraz reakcji pracowników w sytuacjach koncentracji przedsiębiorstw. Wobec powyższych wyników wskazano istotne elementy kształtujące zachowania pracowników oraz wskazano sposoby i metody przełamywania oporów wobec zmian.

The paper discusses reactions and behaviours of employees in relation to organisational changes in entities engaged in business reorganisations. Following theory discussion, the paper reviews organisation changes as well as methods and techniques to overcome the resistance against the change management process. This gave the base to perform the main aspect of the paper – direct analysis, which was identification of the behaviours and comments of the employees in relation to the changes. Direct analysis was performed using questionnaire. The results show that people are engaged in the consolidation, their attitude is positive towards the change – as thanks to their participation, the organisation can achieve a successful outcome. It was important to understand the behaviours and analyse attitude towards planned changes in the enterprise, as well as evaluate emotion levels and what was employees’ reaction during consolidation. Following the survey results, further discussion of important elements of the employees’ behaviours was presented as well as methods to overcome the resistance to change.
Employees behaviours analysis in relation to organisational changes in business
Keywords: zmiana organizacyjna; zarządzanie zmianą; opór wobec zmian; koncentracja; proces zmian; change management; resistance to change; consolidation; concentration; change process