Analiza porównawcza produktów strukturyzowanych i lokat bankowych w okresie 2006-2010 - Liszka, Katarzyna (My University, 2011)
Głównymi celami niniejszej pracy magisterskiej jest charakterystyka produktów strukturyzowanych oraz analiza stóp zwrotu z tych innowacyjnych instrumentów finansowych. Część teoretyczna pracy przedstawia pokrótce rynek finansowy oraz instrumenty finansowe, a w szczególności koncentruje się na instrumentach pochodnych, które są główną składową produktów strukturyzowanych. Wszystkie instrumenty zostały skrupulatnie scharakteryzowane, by zapewnić właściwie zrozumienie zagadnienia. Natomiast część empiryczna koncentruje się na analizie stóp zwrotu z produktów strukturyzowanych, a głównym założeniem jest sprawdzenie jak zysk z produktów strukturyzowanych kształtuje się w zestawieniu z innymi produktami finansowymi. Zbadanie hipotezy przedstawionej powyżej wymagało dokonania analizy porównawczej z lokatami bankowymi, które podobnie jak produkty strukturyzowane umożliwiają gwarancję kapitału. Badanie zostało przeprowadzone w oparciu o dane z okresu od 2006 do 2010 roku, oraz roczne stopy zwrotu z analizowanych produktów. Najważniejszym wnioskiem, jaki wyniknął z analizy porównawczej powyższych produktów jest to, iż produktu strukturyzowane osiągały relatywnie gorsze wyniki w analizowanym przedziale w stosunku do lokat bankowych.

The main objectives of this thesis are the characterization of structured products and the analysis of rates of return of these innovative financial instruments. The theoretical part of the thesis briefly describes the financial market and financial instruments, in particular, focuses on derivatives, which are the main component of the structured products. All instruments were carefully characterized in order to ensure proper understanding. The empirical analysis focuses on rates of return on structured products, and the main objective is to determine how profits from structured products are formed in combination with other financial products. Examination the hypothesis outlined above required comparing the analyzed products to bank deposits, which, like structured products provide a guarantee of capital. The conducted study was based on the annual rate of return of the analyzed products from 2006 to 2010. The most important conclusion, which arose from a comparative analysis of these products is that the structured products attained relatively worse to as compared to bank deposits.
Comparative analysis of structured products and bank deposits in the period 2006-2010
Keywords: produkty strukturyzowane; instrumenty pochodne; obligacja; stopa zwrotu w ujęciu rocznym; lokaty bankowe; analiza porównawcza; structured products; derivatives; bond; rate of return on an annual basis; bank deposits; comparative analysis