Budowa strategii personalnej na przykładzie Krakowskiej Fabryki Kabli S.A - Borecki Mirosław (My University, 2003)
Efektywne wykorzystanie zasobów ludzkich staje się jednym z głównych czynników decydujących o sprawnym i efektywnym funkcjonowaniu wszystkich organizacji w gospodarce rynkowej. Jeżeli przedsiębiorstwo zrozumie sens budowania strategii personalnych wykluczy to przypadkowość działań, wydłuży horyzont czasowy, uczyni decyzje kadrowe bardziej racjonalnymi. Posiadanie przez firmę strategii personalnej jest przejawem nowego, precyzyjnego podejścia do zarządzania, w ramach którego nie ma już miejsca na działanie na zasadzie prób i błędów. Strategia personalna integruje elementy systemu zarządzania zasobami ludzkimi ze strategią organizacji. Celem niniejszej pracy jest ukazania istoty budowania strategii personalnej i jej związku z procesem formułowania strategii. Przykładem służącym do zilustrowania tego zagadnienia jest Krakowska Fabryka Kabli S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; personel; logistyka personalna; strategia firmy; strategia personalna; analiza strategiczna personelu; Krakowska Fabryka Kabli S.A.