Czynniki warunkujące przestępczośc zorganizowaną. Analiza wybranych grup przestępczych oraz służb zwalczających przestępczość - Tobiasz, Adam (My University, 2013)
W związku z ciągłym rozwojem technologicznym oraz występującą zmianą systemu wartości, ewoluowały również zorganizowane grupy przestępcze. Korzystając z doświadczeń zawodowych związanych z tematyką przestępczości zorganizowanej, chcę ukazać zasady ich funkcjonowania z ujęcia praktycznego, w przeciwieństwie do większości dotychczasowych opracowań teoretyzujących to zagadnienie. W ramach badań empirycznych w czasie pracy zawodowej dostrzegłem pewne zależności i schematy, które warte są opisania gdyż mogą ułatwić pracę innych związanych z tą problematyką. Pomimo zmian prawnych oraz ekonomicznych związanych z przemianami ustrojowymi a tym samym zmianami systemu wartości jakimi kierują się ludzie, zmianie od lat nie uległy przyczyny występowania przestępczości zorganizowanej oraz jej cele. Wraz z światowym rozwojem technologicznym zmieniły się tylko metody i środki wykorzystywane do realizacji tych celów. W związku z niebezpieczeństwem jakie ze sobą niosą, konieczna jest z nimi walka prowadzona przez specjalnie przygotowane do tego służby. W celu potwierdzenia zakładanej stałości w przyczynach występowania przestępczości zorganizowanej w rozdziale pierwszym dokonałem wyjaśnienia pojęcia przestępczości zorganizowanej oraz mafii. Przedstawiłem teoretyczne przyczyny będące bezpośrednimi czynnikami warunkującymi działania przestępcze. W rozdziale drugim dokonałem analizy wybranych przeze mnie zorganizowanych grup przestępczych działających na terytorium Polski od czasów dwudziestolecia międzywojennego. Analiza ta dokonana m.in. w oparciu o doświadczenia zawodowe ma na celu potwierdzenie teoretycznych przyczyn przestępczości ujętych w rozdziale pierwszym. Rozdział trzeci zawiera informacje na temat instytucji zarówno krajowych jak i międzynarodowych związanych z walką z przestępczością zorganizowaną oraz instrumentów wykorzystywanych przez nie w celu przeciwdziałania przestępczości.
Factors influencing organized crime. Analysis of selected crime and organisations fighting with crime
Keywords: przestępczość zorganizowana; zwalczanie przestępczości; polskie grupy przestępcze; policja; współpraca międzynarodowa; służby specjalne