Analiza źródeł finansowania jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Łukowica w latach 2008-2011 - Król, Dorota (My University, 2014)
Samorząd terytorialny w Polsce ma wieloletnią tradycję, jego początków można szukać już w średniowieczu. Obecnie samorząd terytorialny składa się z trzech szczebli: województwa, powiatu i gminy, a jego podstawowym zadaniem jest wykonywanie zadań administracji publicznej przekazywanej przez państwo. Jednostki samorządu terytorialnego nie są w stanie funkcjonować bez dochodów, którymi są wpływy do budżetu. Również gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego, aby sprawnie funkcjonować i bez przeszkód wykonywać powierzone jej zadania, musi posiadać odpowiednie warunki, z których najważniejsze są środki finansowe. Głównym celem pracy jest przedstawienie gminy Łukowica i jej dochodów w latach 2008-2011, jak również wykazanie, że gmina posiada szerokie źródła finansowania i umiejętnie nimi dysponuje. Analizy źródeł finansowania gminy Łukowica w latach 2008-2011 dokonano na podstawie jej sprawozdań finansowych. Z analiz wynika, że gmina z roku na rok pozyskuje coraz więcej dochodów, dzięki którym może rozszerzać swoją działalność i zaspokajać potrzeby wspólnoty lokalnej.

Local government in Poland has a long tradition, its origins can search in the Middle Ages. At present local government is composed of three levels: state, county and municipality, and its primary purpose is to carry out the tasks of public administration by the state. Units of territorial self-government will not be able to function without revenue, which are receipts to the budget. Also the municipality as the basic unit of local authorities, to operate effectively and without obstacles carry out its tasks, must have the appropriate conditions, of which the most important are financial measures. The main aim of this work is to present municipalities Łukowica and its revenues in 2008-2011, and also to demonstrate that the municipality has a wide source of financing and skillfully them has. Analysis sources of financing municipalities Łukowica in the years 2008-2011 was made on the basis of the financial statements. The analysis shows that the municipality of the year-to-year in attracting more and more revenue by which can expand their business activities and meet local community needs.
Analysis of sources of financing local government units on the example of Łukowica in 2008-2011
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; dochód; źródło finansowania; sprawozdanie budżetowe; local government; community; income; source of financing; the financial statements