Analiza rekrutacji i szkolenia personelu w firmie Taranko - Piekarczyk, Natalia (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest analiza procesu rekrutacji i wpływ szkolenia personelu na pracę wykonywaną przez pracowników w firmie Taranko. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział poświęcony jest firmie Taranko. Historyczny zarys ukazuje rozwój firmy na rynku polskim. W drugim rozdziale została przedstawiona ogólna charakterystyka rekrutacji personelu w firmie. Trzeci rozdział poświęcony jest szkoleniu. Jaki cel posiada szkolenie dla personelu zatrudnionego w firmie, a także dla pracowników przyjętych do firmy. Rozdział ten ukazuje, jak ważne jest przeprowadzenie ankiety na temat potrzeb szkoleniowych wśród pracowników. Dzięki temu można dobrać odpowiedni program dla szkolonego personelu, co w przyszłości może przynieść zysk dla rozwoju firmy. Z badań jakie zostały przeprowadzone wśród pracowników firmy Tarnko zaobserwowałam wysokie zainteresowanie szkoleniami. Bardzo duże zainteresowanie jest wśród szkoleń, które są organizowane w centralnej siedzibie firmy. Po przeprowadzeniu badań oceny szkolenia przez 20 pracowników firmy na stanowisku kierownik salonu, mogę stwierdzić, że temat jaki został podjęty, był wyczerpany w stopniu bardzo zadawalającym. Z badania wynika, że szkolenia w firmie są bardzo ważnym czynnikiem rozwoju firmy, a przede wszystkim pracowników.
Analysis of recruitment and training of staff in Taranko company
Keywords: rekrutacja pracowników; szkolenie pracowników; szkolenie zawodowe; zarządzanie personelem