Controlling jako narzędzie racjonalizacji kosztów w przedsiębiorstwie - Wójcik, Anna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie narzędzia controllingu i zastanowienie się na ile jest to narzędzie przydatne w procesie racjonalizacji kosztów. Hipotezą niniejszej pracy jest stwierdzenie, że jest to metoda niezwykle przydatna, gdyż pozwala dokonać właściwej diagnozy stanu rzeczy i to w kryteriach ilościowych. Dzięki temu manager otrzymuje racjonalne przesłanki do podjęcia takiej a nie innej decyzji i nie musi liczyć tylko na własną intuicję, ale na dane statystyczne. Hipoteza ta wydaje się być optymistyczna względem metody, niemniej z perspektywy autora niniejszej pracy, jest ona raczej adekwatna do klasy prezentowanego tu narzędzia. Aby móc zweryfikować hipotezę konieczne jest zbudowanie możliwie szerokiego stanu wiedzy na temat zagadnienia tytułowego. Dlatego też rozdział pierwszy podnosi kwestię znaczenia controllingu w samym procesie zarządzania przedsiębiorstwem. Konieczne jest zdefiniowanie zarówno istoty jak i zakresu controllingu, a także wyznaczanie, jaka jest rola i zadania osoby, która jest za ten proces odpowiedzialna – kontrolera. Następnie autor zaprezentuje zagadnienie organizacji oraz funkcji działu controllingu w przedsiębiorstwie. Istotne jest przecież nie zrozumienie istoty zagadnienia w sensie teoretycznym, ale znalezienie dla niego faktycznego zastosowania. Wreszcie na koniec pierwszego rozdziału podjęty zostaje temat controllingu w zarządzaniu finansami w przedsiębiorstwie. Należy raz jeszcze podkreślić, że jego rola, jako narzędzie racjonalizacji kosztów jest tylko jednym z kilku istotnych zastosowań. Rozdział drugi ma za zadanie zaprezentować temat budżetowania kosztów w przedsiębiorstwie. Znów należy wyjść od rozwikłania kwestii teoretycznych, stąd na początku zaprezentowane będzie pojęcie kosztu i rachunku kosztów, a także kryteria klasyfikacji przyjmowane w ich przypadku. Zostaną również opisane metody szacowania i pomiaru kosztów, co będzie przydatne przy objaśnianiu zawiłości przebiegu procedury budżetowania. To wszystko będzie niezbędne, aby zrozumieć rozważania rozdziału trzeciego prezentującego tytułową tematykę controllingu w procesie zarządzania kosztami. Zostanie tutaj opisana jego rola, a następnie czytelnik spotka się z kwestią planowania kosztów, a następnie ich analizą. Wreszcie rozdział ostatni prezentuje studium przypadku wykorzystania controllingu, jako narzędzia racjonalizacji kosztów. Przedsiębiorstwo poddane analizie to trójmiejska firma LPP SA – lider branży odzieżowej w Polsce. Na jej podstawie będzie można zaobserwować, na ile controlling może być ważnym narzędziem w celu ograniczenia kosztów.
Controlling as a Tool of Cost-Effectiveness in an Enterprise
Keywords: controlling; koszty; racjonalizacja kosztów; rachunek zysków i strat; budżetowanie kosztów; przedsiębiorstwo