Wykrywanie ruchu za pomocą analizy strumienia wideo - Rybski, Łukasz (My University, 2011)
Napisaniu tej pracy przyświecał cel stworzenia algorytmu wykrywającego ruch w strumieniu obrazu i użyciu go w praktyce. Przeprowadzone doświadczenia obrazują jego możliwości i przykładowe sytuacje, w jakich może zostać użyty. Zawarte szczegółowe wyniki analiz obrazują problemy, z jakimi borykają się algorytmy do detekcji ruchu. W pracy zebrano informację o metodach komunikacji z kamerą USB, opisano teorię związaną z zastosowanym rozwiązaniem i zawarto najważniejsze fragmenty kodu. Warunki w jakich zostały wykonane doświadczenia oraz parametry programu stanowią mały wycinek możliwości aplikacji. Duża ilość opcji jakie użytkownik dostał do konfiguracji pozwala dostosować algorytm do własnych potrzeb niezależnie od zastosowania a metoda bloków znacznie zwiększa niezawodność algorytmu. Przeprowadzone doświadczenia, oraz te niezawarte w niniejszej pracy pozwalają twierdzić, że zastosowane rozwiązanie doskonale sprawdza się w praktyce.
Motion detection using video stream analysis
Keywords: wykrywanie ruchu; kamera USB; DirectShow; GMFBridge; algorytm; programy komputerowe