Analiza zagrożeń i ocena ryzyka zawodowego na wybranych stanowiskach budowlano-montażowych w przedsiębiorstwie "A" - Surman-Markiewicz, Katarzyna (My University, 2012)
Podstawowym celem pracy jest przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego na przykładzie dwóch wybranych stanowisk pracy w branży budowlano-montażowej w segmencie gazowniczym oraz ukazanie oceny ryzyka zawodowego jako właściwego narzędzia wspomagającego skuteczne funkcjonowanie prawidłowego systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy. Niniejsza praca pisana była w oparciu o literaturę, przedmiotu, o akty prawne, które regulują omawianą problematykę, materiały pozyskane z sieci Internet, jak również własną analizę i ocenę, oraz materiały uzyskane z Przedsiębiorstwa. Praca podzielona jest na pięć rozdziałów. Pierwszy rozdział ma na celu wprowadzenie dotyczące wstępnych przygotowań związanych z rozpoczęciem budowy, a mianowicie pracami przygotowawczymi czy zagospodarowaniem terenu budowy. Rozdział drugi porusza kwestię istoty i celu bhp, występujących zagrożeń, czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych, w procesach budowlano-montażowych, a także opisuje, w jakim celu wykonuje się ocenę ryzyka zawodowego. Kolejny rozdział trzeci poświęcony jest budownictwu gazowemu, jego specyfice, występujących czynników, zagrożeń i ryzyku, jakie związane jest z procesami pracy w tejże działalności. Wskazuję również metody identyfikacji i szacowania ryzyka zawodowego oraz sposoby ich ograniczania poprzez zastosowanie odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych. Rozdział czwarty poświęcony jest ogólnej charakterystyce Przedsiębiorstwa, jego strukturze organizacyjnej, a także przykładowemu procesowi pracy. Rozdział ten analizuje dokładniej wybrane stanowiska pracy, a mianowicie skupiając się na opisie stanowisk, typowych procesach pracy oraz występujących zagrożeniach i czynnikach niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych. Ostatni rozdział piąty poświęcony jest ocenie ryzyka zawodowego zanalizowanych stanowisk pracy. Kwestią kończącą ten rozdział jest ogólne podsumowanie działań Przedsiębiorstwa, mające na celu skuteczne ograniczanie występujących zagrożeń i przeciwdziałanie ryzyku zawodowemu w branży budowlanej.
Threat analysis and estimation of occupational risk for selected construction-assembly positions in company "A"
Keywords: budownictwo; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); ryzyko zawodowe; szkodliwe warunki pracy; gazownictwo