Pomoc publiczna a rozwój małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie firmy Prospona - Zaręba, Jakub (My University, 2015)
Celem pracy jest ukazanie roli jaką pomoc publiczna odgrywa w rozwoju firm z sektora MSP w Polsce oraz przedstawienie form tej pomocy oferowanych przez państwo. Zagadnienie to przedstawiono na przykładzie firmy Prospona działającej w branży przetwórstwa owocowego. Główna hipoteza pracy zakłada, że główną formą pomocy publicznej dla sektora MSP są kredyty i dofinansowania, a przedsiębiorstwa efektywnie wykorzystują otrzymane środki. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym dokonano charakterystyki sektora MSP w Polsce, przedstawiono tu najważniejsze pojęcia oraz omówiono znaczenie małych i średnich firm w gospodarce kraju, a także przedstawienie czynników wpływających na ich rozwój. Rozdział drugi koncentruje się na omówieniu kwestii dotyczących sytuacji finansowej firm MSP w Polsce, omówiono sytuację firm eksportujących towary i usługi, przeprowadzanie przez nie projektów inwestycyjnych, a także ocenę konsekwencji przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Ponadto omówione zostały główne założenia strategiczne sektora MSP po wejściu do unijnych struktur, oraz ogólne kwestie związane z pomocą publiczną i rynkiem szkoleniowym. W rozdziale trzecim omówiono zagadnienie pomocy publicznej przeznaczonej dla małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Przedstawiono tu istotę pomocy publicznej, jej rodzaje oraz formy pomocy dla firm z sektora MSP, a także zasady ubiegania się o pomoc publiczną. Rozdział czwarty jest empiryczną częścią pracy, w której przedstawiono założenia metodologiczne badań własnych, a następnie analizę uzyskanych wyników z przeprowadzonej ankiety i sformułowane wnioski.

The purpose of this work is to show the role which public aid plays in the development of the SME sector in Poland and present the forms of assistance offered by the state. The issue is exemplified on Prospona company which operate in the fruit processing industry. The major hypothesis of work assumes that the main form of public aid for the SME sector are loans, financing and enterprises effectively utilize resources which they received. The work consists of four chapters. In the first chapter has been characteristic of the SME sector in Poland, there is illustrated most important concepts and discusses the importance of small and medium enterprises in the country's economy, and presenting factors influencing their development. The second chapter focuses on discussing issues concerning the financial situation of the SME sector in Poland, and discussed the situation of companies exporting goods and services to carry out their investment projects and evaluation of the impact of Polish accession to the European Union. In addition, it presents the main strategic goals of the SME sector after joining the EU structures, and general issues related to public aid and training market. The third chapter discusses the problem of public aid for small and medium-sized enterprises in Poland. Furthermore the essence of public aid was presented here, its types and forms of assistance for SMEs, as well as rules for applying for aid. The fourth chapter is empirical part of the work, which presents own methodological assumptions research and analysis of the results of the survey and formulated conclusions.
Public aid and development of small and medium-sized enterprises exampled of the Prospona company
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; sektor MSP; pomoc publiczna; small and medium companies; SME sector; public aid; EU strategies; strategie unijne