Finansowe i pozafinansowe formy motywowania instruktorów nauki jazdy w rejonie Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Nowym Sączu - Adamus, Grzegorz (My University, 2011)
Niniejsza praca poświęcona jest tematyce finansowych i pozafinansowych sposobów motywowania instruktorów nauki jazdy. W celu uzyskania potrzebnych informacji przebadanych zostało 5 ośrodków szkolenia, jeden duży ośrodek- MCSK FUKS i 4 mikroprzedsiębiorstwa- OSK TRENZINGER, OSK SOWA, OSK L-START i OSK ZIELONA L-KA. Z analizy badań wynika, że instruktorzy zwracają uwagę nie tylko na wysokość wynagrodzenia, ale również na formę zatrudnienia, docenienie włożonej w szkolenie pracy oraz sprzyjającą atmosferę w firmie, w której są zatrudnieni. Wywnioskować z tego można, iż jeśli pracodawcy chcą mięć efektywnych instruktorów w swojej załodze powinni większą uwagę przywiązywać do pozafinansowych środków motywacyjnych.

The aim of this project is to present the financial and non- financial ways of motivating driving teachers. To get needed data I had interviewed 5 schools of driving: one big- MCSK FUKS and four small- OSK TRENZINGER, OSK SOWA, OSK L-START and OSK ZIELONA L-KA. The research showed that driving teachers think not only about amount of salary but they also care about sort of payment, the appreciation at work and the good atmosphere at work. So if employers want to have efficient driving teachers, they must to think about non- financial ways of motivating employees instead of financial one.
The financial and non- financial methods of motivating driving instructors in the district of Małopolski Ośrodek Ruchu Drogowego in Nowy Sącz
Keywords: motywacje pozapłacowe; motywacja płacowa; motywacja pracowników; instruktor nauki jazdy; forma zatrudnienia; szkolenia; atmosfera w pracy; człowiek w organizacji