Koszt kapitału i ryzyko finansowe działalności gospodarczej na przykładzie firmy "Alfa i Beta" - Jachowicz Magdalena (My University, 2002)
W okresie transformacji gospodarki polskiej do warunków systemu rynkowego w istotny sposób wzrosła rola dyscypliny określana mianem zarządzania finansami. Gospodarka nasza w szybkim tempie upodabnia się bowiem do gospodarek państw wysoko rozwiniętych, gdzie od kilku dekad w praktyce gospodarczej obserwuje się radykalny wzrost znaczenia specjalistów, których głównym zadaniem jest znalezienie optymalnych sposobów pozyskiwania środków finansowych i dysponowania nimi. Celem niniejszej pracy jest ukazanie wybranych aspektów związanych z kosztem kapitału firmy, ryzykiem finansowym a także problemów związanych z prowadzeniem prywatnej działalności. Dokonano wprowadzenia do tematyki zarządzania finansami, poruszono zagadnienia związane z aspektami zarządzania finansami, ze szczególnym naciskiem na strukturę kapitałów, koszt kapitału oraz ryzyko finansowe. Przedstawiono analizę wskaźnikową charakteryzującą działalność firmy. Omówiono węzłowe grupy wskaźników finansowych, koniecznych do oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, a także efekt dźwigni finansowej i koszt kapitału. Zaprezentowano zagadnienia wartości i czasu, ryzyka, wady i zalety związane z odroczonymi terminami płatności. Przedstawiono problem ryzyka inwestycji w przyszłej sytuacji firmy oraz wskazano najważniejsze kierunki i możliwości jej dalszego rozwoju.
Keywords: zarządzanie; zarządzanie finansami; koszt kapitału; ryzyko finansowe; ryzyko inwestycyjne; struktura kapitału