Analiza inicjowania własnej działalności gospodarczej na podstawie autorskich badań ankietowych - Stępień, Katarzyna (My University, 2014)
Praca licencjacka dotyczy analizy inicjowania działalności gospodarczej w powiecie nowosądeckim. Jej celem jest potwierdzenie, założonej przez autorkę tezy, że społeczeństwo na Nowosądecczyźnie nie posiada wystarczającej wiedzy z zakresu uruchamiania własnej działalności gospodarczej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Opisują one szczegółowo pożądane cechy i umiejętności przedsiębiorcy nowego przedsięwzięcia, formy prowadzenia działalności gospodarczej, etapy procedury i dokumenty związane z rejestrowaniem przedsiębiorstwa oraz analizę poziomu świadomości ludności powiatu nowosądeckiego w zakresie inicjowania własnej działalności gospodarczej – własne badania ankietowe. Świadomość respondentów z zakresie etapów inicjowania własnej działalności gospodarczej oraz znajomości form prawnych jest bardzo niska. Przyczyną tego faktu może być brak wystarczającej ilości szkoleń z zakresu etapów i form działalności gospodarczej. Może to być również spowodowane niechęcią społeczeństwa do uczestniczenia w takich szkoleniach.

BA thesis analyzes an initiating economic activity in the district of nowosądecki. The purpose of BA is confirmation established theses, that society at Nowsądecczyźnie does not have enough knowledge on the startup own business. The features thesis which characterized by an entrepreneur are intuition, creativity, ability to plan and predict and the ability to direct and collaboration with people. These factors that affect the initiating, development and success of own business, which also has a positive influence on the economy of the country. The BA Thesis consists of four chapters. The BA thesis are described desirable to features and skills of entrepreneur's new venture, forms of making business, the steps of procedures and documents related to the registration of the company and analyze the level of awareness population of county nowosądeckiego in launching own business-own questionnaire surveys. Awareness of respondents in the range of steps of initiating own business activity and knowledge of legal forms is very low. The reason for this the fact can be a lack of sufficient training stages and forms of economic activity. It can also be caused reluctance of society to participation in such training.
Analysis of initiating own business activity based on your own questionnaire survey
Keywords: przedsiębiorca; inicjowanie działalności gospodarczej; biznesplan; spółka; opodatkowanie przedsiębiorstwa; the entrepreneur; initiatingeconomic activities; business plan; company; taxation of businesses