Pozyskiwanie środków pozabudżetowych przez jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Chełmiec - Lelito, Barbara (My University, 2015)
Celem pracy jest ukazanie istoty i specyfiki pozyskiwania środków pozabudżetowych przez gminę. W pracy wykorzystano, jako obiekt badawczy Gminę Chełmiec. Opisano istotę samorządu terytorialnego oraz podstawowe narzędzia pozyskiwania środków. Na potrzeby pracy przeprowadzono badania własne, których celem jest analiza wykorzystania środków pozabudżetowych przez Gminę Chełmiec w latach 2007-2013. Problemem badawczym pracy jest znalezienie odpowiedzi na pytanie czy Gmina Chełmiec pozyskiwała środki pozabudżetowe, a jeśli tak to, w jakim celu, w jakiej ilości i z jakich źródeł? Sformułowano również następującą hipotezę badawczą - Dzięki pozabudżetowym środkom pozyskanym przez Gminę Chełmiec w latach 2007-2013 w gminie dokonano wielu inwestycji w infrastrukturę sportową, oświatową, drogową oraz gospodarkę wodno-kanalizacyjną. Scharakteryzowano Gminę Chełmiec oraz jej środowisko badawcze. Przedstawiono metodologię badań własnych oraz analizę i ocenę pozyskiwania środków pozabudżetowych. W tym celu ukazano wartości pozyskanych środków oraz projekty z tym związane. Zaprezentowano także plany Gminy Chełmiec związane z pozyskiwaniem pozabudżetowych środków na najbliższe lata. W pracy hipotezę badawczą zweryfikowano pozytywnie, iż dzięki pozabudżetowym środkom pozyskanym przez Gminę Chełmiec dokonano wielu inwestycji w infrastrukturę sportową, oświatową, drogową oraz gospodarkę wodno-kanalizacyjną.

The aim of the paper is to show the nature and specificity of the off-budget fundraising by local self-governments. The Chełmiec commune has been used as a case study. The paper describes the essence of regional and local self-government, as well as basic tools for fundraising. For the purposes of the paper an empirical study has been carried out, aimed at analyzing the use of external funds by Chełmiec commune in 2007-2013. The research problem was to find an answer to the question whether the Chełmiec commune have risen external funds, and if so, for what purpose, in what amounts and from which sources. The following research hypothesis has been formulated: thanks to external funding obtained by the Chełmiec commune in 2007-2013, there had been many investments in infrastructure, education, sports, roads and water supply and sewerage. The Chełmiec commune, as well as its environment has been described. The research methodology, as well as analysis and evaluation of extra-budgetary fundraising have been presented. The research hypothesis has been verified positively: the external funding gathered by Chełmiec commune was used for many investments in sports, infrastructure, education, roads and water supply and sewerage.
Raising Extra-budgetary Funds by Local Self-governments: The Case of the Chełmiec Commune
Keywords: samorząd terytorialny; środki pozabudżetowe; dobre praktyki; gmina Chełmiec; local self-government; extra-budgetary funds; best practices; Chełmiec Commune